Selasa, 12 Oktober 2010

PENGEMBARAAN KE DUNIA HIBRA "siri 8"

SIRI 8:74

AKU SEMAKIN GELABAH DAN AKU LIHAT SATRIA DAN HALILINTAR DATANG KE ARAHKU PADA KETIKA MEREKA BETOL DI HADAPANKU MEREKA BERHENTI MELIHAT SEKELILING DAN BERKATA "TAKDA SIAPA PUN DI SINI KURIAL! MUNGKIN INDERAKASIH PERGI DULU"

BILA AKU SEDARI DIRIKU TAK DI KELIHATAN OLEH MEREKA AKU PUN MEMBERANIKAN DIRI MELIHAT SETIAP GERAK GERI MEREKA CUBA MENGECAM WAJAH MEREKA TETIBA KURIAL BERKATA "JOM KITA TUNGGANG NAGA INDERAKASIH?"

KURIAL,SATRIA DAN HALILINTAR PUN NAIK DI ATAS BADAN NAGA TERSEBUT DAN TETAPI DIBELAKANG LEHER NAGA TERSEBUT DI TULIS "PASSWORD PLEASE?" KURIAL "HUH! ADA PASSWORD PLAK? TAK TAHU PLAK AKU INDERAKASIH TUNGGANG NAGA NI PAKAI PASSWORD? KAMU BERDUA TAHU APA PASSWORD INDERAKASIH?"

HALILINTAR "SAYA TAK TAHU PLAK? SEBAB INDERAKASIH TAK PERNAH BERCERITA PUN KEPADA KAMI?" SATRIA "KITA BALIK JALAN KAKI JE LA" KURIAL "EH! TERLUPA PLAK KITA BERTIGA KAN MASING-MASING ADA KUASA? GUNAKAN!"

KURIAL PUN MELIBAS TALI BELATI KE TANAH DAN SECARA TIBA-TIBA TANAH BEKAS LIBAS ADA SESUATU TIMBUL DAN MEMBENTUK SEEKOR HAIWAN BERBENTUK ARMADILO! AKU TERPEGUN! KORANG TAHU ARMADILO TU APA? DAN KURIAL NAIK KE ATAS BADAN ARMADILO YANG BERKULIT TANAH ITU DAN BERKATA "WAGURAI! CEPAT KITA PULANG KE VANGRIES!" DAN MELIBASKAN TALI BELATINYA KE ARAH BADAN WAGURAI SECARA TETIBA WAGURAI BERLARI PANTAS GILER!

AKU SEMAKIN HAIRAN DORANG NI ORANG MANA PLAK?" HALILINTAR PLAK BERKATA "ALAMAK! TAKDE TASIK KAT SINI? SUNGAI PUN TAKDE? SATRIA AKU TUMPANG KAMU BOLEH?"

SATRIA "BOLEH! KITA KAN SAHABAT! BONGOK DAN BONGEK KAMU BERDUA BOLEH HILANG JADI GUNAKAN KUASA KAMU BAWA TOK DAKIR SEKALI! KITA KE VANGRIES!" BONGEK DAN BONGOK TERUS HILANGKAN DIRI,

AKU SEMAKIN BERDEBAR APA PLAK YANG NAK DI LAKUKAN OLEH SATRIA KALI INI? SECARA TETIBA SATRIA MENYERU MENTERA "ANGIN MENDESAK ANGIN! AKU SERU KAU DATANG! HANTAR KEPADAKU PENGASUSMU!! HAKWALHAK!!!"

TETIBA DATANG DARI ATAS LANGIT SEEKOR KUDA YANG BERSAYAP PLAK! AKU LAGI TERKEJUT! DAN BERKATA "MAGIK GILER!" SATRIA BERKATA "TUNGGANGLAH PEGASUS NI SAHABATKU?" HALILINTAR DAN SATRIA MENUNGGANG PEGASUS DAN MEREKA TERBANG BERSAMA ANGIN PUTING BELIUNG YANG SECARA TETIBA! TAK TAHU DATANG DARI MANA LEPAS MEREKA PERGI

PADA KETIKA ITU SUASANA MENJADI SENYAP SUNYI AKU MELIHAT KEMBALI LUBANG TEMPAT INDERAKASIH,ARDY DAN SYAHILA JATUH DAN MENJERIT "WOI! KORANG TAK APA-APA KER? KENAPA TAK SAHUT PANGGILAN AKU!"

TETIBA SYAHILA MUNCUL DI DEPANKU AKU BERKATA "HUH! AWAK TERAPUNG!" SYAHILA "PERKASA WIRA KATA SENYAP TADI SEBAB TU KAMI TAK SAHUT PANGGILAN AWAK? TONGKAT NI BOLEH BUAT SAYA TERAPUNG? HA! IKUT SAYA KITA MASUK DALAM LUBANG NI! ADA SESEORANG NAK BERJUMPA KITA!"

AKU MEMEGANG TANGAN SYAHILA DAN AKU PUN TERAPUNG MACAM PETER PAN! KAMI BERDUA TURUN KE DALAM LUBANG ITU SELEPAS AKU MENJEJAK KAKI KE TANAH AKU TERKEJUT SEBELAH INDERAKASIH ADA 1 RED INDIAN! AKU BERKATA

"INDERAKASIH! ADA RED INDIAN DIA SEBELAH!! HATI-HATI!"

INDERAKASIH HANYA TERSENYUM "JANGAN PANIK NICK DIA ADALAH PERKASA

WIRA DIA ADALAH ORANG BAIK JANGAN RISAU DIA DI PIHAK KITA!" AKU TERKEJUT "EH! KENAPA DIA MACAM RED INDIAN JER?"

PERKASA WIRA BERKATA "INDERAKASIH KAMU BERBICARA DENGAN SIAPA?" INDERAKASIH MENGELUARKAN RANTAINYA DAN MENYARUNGKAN KEPADA PERKASA WIRA DIA BERKATA "EH! SAPA PLAK LELAKI INI? TAK HENSEM PLAK TU? DAH MUKA MACAM PENYAPU?"

AKU "CIS! PUNYA KURANG AJO! CAKAP ELOK-ELOK SIKIT! KO PUN SAMA DAH MACAM RED INDIAN!" PERKASA WIRA TERSENYUM DAN BERKATA "APA HAJAT KAMU BEREMPAT DATANG KE MARI"

SYAHILA "KAMI BERHAJAT MAHU BERJUMPA TOK DAKIR? TAPI TADI KAMI LIHAT TOK DAKIR TELAH DI TANGKAP?" PERKASA WIRA HANYA TERSENYUM KAMI BEREMPAT HAIRAN DAN ARDY BERTANYA "KENAPA PERKASA WIRA? ADA YANG TAK KENA KER?"

KAMI BEREMPAT BERDEBAR-DEBAR MENUNGGU JAWAPAN DARI PERKASA WIRA...

0 ulasan:

 
Wordpress Theme by wpthemescreator .
Converted To Blogger Template by Anshul .