Selasa, 12 Oktober 2010

PENGEMBARAAN KE DUNIA HIBRA "siri 8"

SIRI 8:76

PADA KETIKA ITU HARI SEMAKIN LEWAT SENJA AKU BERKATA KEPADA TOK DAKIR "TOK! MACAM MANA NI? KITA NAK BUAT APA? MACAM MANA NAK KELUAR DARI LUBANG NI?"

TOK DAKIR "RILEX ANAK MUDA! LIHAT NI!" TOK DAKIR MEMBUAT FLYING KISS DI TEPI GUA TERSEBUT! SEKALI DINDING GUA TERSEBUT TERBUKA! MACAM PINTU! TOK DAKIR BERKATA "SILAKAN KITA BEREHAT DISINI DULU ESOK BARU KITA
FIKIR NAK LAKUKAN UNTUK MENOLONG KELUARGA SYAHILA?"

SYAHILA TERKEJUT "MACAM MANA TOK DAKIR TAHU?" TOK DAKIR "SEMUA
BERKENAAN TUAN HAMBA BERTIGA TOK TAHU.." JAWAB TOK DAKIR SAMBIL TERSENYUM.

AKU BERKATA "TAK PAYAH LA BERTUAN HAMBA DENGAN KAMI TOK? SEGAN PLAK? PANGGIL JE KORANG? HEHE" DAN AKU MASUK KE DALAM WOW!! CANTIK GILER!! DAH MACAM ALAM KAYANGAN PLAK! AKU MENOLEH SEMULA MELIHAT TOK DAKIR DAN BERTANYA "TEMPAT APA NI TOK?"

PADA KETIKA ITU AKU MELIHAT DERMAGA SUTERA MASIH BERTENGKAR LAGI DENGAN ARDY DAN SYAHILA ASYIK MELIHAT SAHAJA INDERAKASIH! MUNGKIN PELIK INDERAKASIH BERPAKAIN BESI? CIS! DORANG BERPASANGAN AKU JE KESEORANGAN!

TOK DAKIR MENJAWAB PERTANYAANKU "NI IALAH DUNIA HIBRA! SILAKAN! MASUK KORANG SEMUA!" AKU BERKATA "MACAM ALAM KAYANGAN JE? EH! KORANG BUAT APA LAGI TERCEGAT KAT SITU? MEH MASUK LA!"

SYAHILA MASUK JUGAK KE DALAM DUNIA HIBRA TAPI ARDY DAN DERMAGA SUTERA BERASAK-ASAK HENDAK MASUK LAWAK AKU TENGOK ASYIK GADUH DORANG NI? KETIKA KAMI MASUK TOK DAKIR BERKATA KEPADA DERMAGA SUTERA "BAGAIMANA YANG LAIN? RITMA SARI? PUSAKA JIWA? DAN HIKMAT PEJANTAN?"

DERMAGA SUTERA "HA! HAMPIR TERLUPA PLAK TOK? MEREKA DISUMPAH MACAM SAYA JUGAK RITMA SARI JADI RANTAI? HIKMAT PEJANTAN JADI JAM YANG DI PAKAI NICK? DAN AKHIR SEKALI PUSAKA JIWA JADI TONGKAT? TOK TAHU BAGAIMANA NAK PULIHKAN MEREKA?" PADA KETIKA TOK DAKIR DAN DERMAGA SUTERA BERBUAL AKU,

AKU,SYAHILA DAN ARDY KAMI APA LAGI AMBIL KESEMPATAN BERSIAR DI TAMAN HIBRA CANTIK! UDARA PUN NYAMAN! MACAM KAT SURGA! PERMANDANGAN CANTIK!
TAPI MASA TU AKU HANYA BERBARING TENGOK BINTANG SEBAB MASA TU MALAM? KAMI KAT DUNIA HIBRA PUN NAK BEREHAT SAHAJA SEBENARNYA ESOK PAGI NAK BERTOLAK MENCARI KELUARGA SYAHIRAH?

SEMENTARA ITU SYAHILA SIAP TERBANG LAGI MACAM BEWITCED! TAPI TERBANG DEKAT-DEKAT JE LA KANG KALAU PERGI JAUH SESAT PLAK,ARDY TERUS TERJUN DALAM TASIK DEKAT SITU SEMENTARA INDERAKASIH HANYA BERDIRI SEBELAH TOK DAKIR MUNGKIN DIA NAK JAGA KESELAMATAN TOK DAKIR?

TETIBA SEDANG ASYIK SYAHILA TERBANG DI AWANGAN DIA DITANGKAP OLEH SESEORANG! AKU DAN ARDY TERUS BERLARI KE ARAH TOK DAKIR AKU MENJERIT "TOK! SYAHILA DITANGKAP! TAK TAHU SAPA? DIA TUNGGANG BURUNG BESAR! MACAM MANA NI TOK?"

TOK DAKIR MELIHATKU DAN BERKATA "SAH! ITU MESTI YANGURO! TOK TERLUPA MEMBERITAHU KITA DATANG DENGAN CARA BAIK? MUNGKIN DIA FIKIR SYAHILA ORANG JAHAT? IKUT TOK! TOK TAHU KEMANA DIA BAWA SYAHILA TU"

INDERAKASIH "HABIS MACAM MANA TOK? KELANA BERTUAH SAYA ADA DI GUA TADI SEDANGKAN KITA DI BAWAH?" ARDY "SAYA DAN NICK TAKDE KUASA LA TOK DAKIR? HA! KITA SURUH JE DERMAGA SUTERA! DARI TADI TAK BUAT APA PUN! HARAP PAKAIAN MACAM PAHLAWAN!"

DERMAGA SUTERA "AWAK KATA APA! NAK SAYA SEPAK LAGI!" ARDY "EH! SAYA TAK KATA APA PUN! HEHE" TOK DAKIR "SUDAH JANGAN BERTENGKAR LAGI HA! KITA TUNGGANG ZACNESUS! DIA PUN BERLARI LAJU!"

AKU "ERK! APA BENDA ZACNESUS?" TOK DAKIR "TU NAMPAK TAK? ADA BANYAK EKOR? TUNGGU TOK TUNJUK CARA NAK MENANGKAPNYA?" ARDY "MACAM ANAK
AYAM GERGASI ZACNESUS TU?"

TOK DAKIR BERJALAN PERLAHAN-LAHAN DAN MENCABUT SEKUNTUM BUNGA DAN BERKATA "WAKEHAK WALAHUK KALA MEH HAMBARIGOO HUKK!!" SEKALI BANYAK PLAK ZECNESUS YANG DATANG MENGELILINGI TOK DAKIR! AKU,ARDY,INDERAKASIH
DAN DERMAGA SUTERA KAGUM MELIHAT! WOW! DAN KAMI LIHAT PERLAHAN-LAHAN TOK DAKIR MENARIK EKOR ZECNESUS MENGURUT BADAN ZECNESUS DAN TOK DAKIR TERUS MELOMPAT NAIK MENUNGGANG ZECNESUS!

TOK DAKIR TERSENYUM MELIHAT KAMI DAN BERKATA "CUBALAH!" ARDY "MACAM MANA TOK?" TOK DAKIR "BUAT SEPERTI TOK TADI SEBAB ZECNESUS MUDAH TERTARIK DENGAN BAU BUNGA KESANDRA JIKA DIBERI KEPADANYA IA AKAN BERKHAYAL! BERHATI-HATI BILA PETIK PILIH YANG BERSIH YANG ADA HITAM JANGAN DIPETIK?"

KAMI BEREMPAT MEMILIH BUNGA-BUNGA KAT TAMAN HIBRA TU DAN SEKELIP MATA BANYAK PLAK ZECNESUS MENGELILINGI KAMI PALING BANYAK DORANG PERGI KAT ARDY? MUNGKIN DIA PILIH BUNGA YANG BERBAU WANGI KUAT KOT?

AKU BERKATA "NAK BUAT APA TU? NAK BACA AYAT TOK BACA TADI KE?" TOK DAKIR "AYAT TU HANYA DIBACA SEKALI SAHAJA MENANDAKAN KITA BUKAN ORANG JAHAT? SUDAH TUNGGU APA LAGI TUNGGANG SAJA ZECNESUS TU! KITA KE KENA KE KOTA QUALARA!"

KAMI BEREMPAT PUN MENGIKUTI APA YANG DISURUH OLEH TOK DAKIR....

0 ulasan:

 
Wordpress Theme by wpthemescreator .
Converted To Blogger Template by Anshul .