Ahad, 7 November 2010

MISI KE PERKAMPUNGAN BUNIAN "siri 9"

SIRI 9:82

AKU BERKATA "PUAN BOLEH NAMPAK SAYAKAH?" PEREMPUAN TU MENJAWAB "SAYA MADAM GERGILUS BENAR! SAYA NAMPAK KAMU ANAK MUDA KENAPA KAMU BERTANYA?"

SIDE KIA MEMBERHENTIKAN KERJAYA ARDY MELIHAT PEREMPUAN TU "BAGAIMANA MADAM GERGILUS NAMPAK KAWAN SAYA?" MADAM GERGILUS MELIHAT ARDY "KENAPA? KAWAN KAMU NI HANTUKAH?"

ARDY "BUKAN KERANA KAWAN SAYA NI HALIMUNAN HANYA ORANG TERTENTU SAHAJA YANG NAMPAK?" MADAM GERGILUS "BIAR BENAR? SAYA MEMANG NAMPAK KAWAN KAMU NI?"

AKU MELIHAT SELURUH TUBUH DAN MADAM GERGILUS DAN AKU TERKEJUT "EH! TU RANTAI RITMA SARI? DI MANA MADAM MENJUMPAINYA?" MADAM GERGILUS "RANTAI INI? ANAK PEREMPUAN SAYA PUTERI FAUNIA YANG BERIKAN KENAPA? RANTAI INI ADA KENA MENGENA DENGAN KAMUKAH?"

AKU "RANTAI TU ADALAH RANTAI RITMA SARI! ADALAH SATU-SATUNYA RANTAI YANG BILA SESORANG MEMAKAINYA ATAU MEMEGANGNYA BOLEH MELIHAT SAYA? PUTERI FAUNIA SIAPA MADAM? JADI DIA DAH BERJUMPA TOK DAKIR!"

MADAM GERGILUS "PUTERI FAUNIA ADALAH ANAK PEREMPUAN SAYA DAN SIDE KIA? KAMU SIAPA NAMA?" AKU "SAYA NICK IRFAN DAN NI KAWAN SAYA ARDY QULZAI KAMI DATANG NI ATAS KEHENDAK PUTERI LAVENDER DIA BERITAHU KAWAN KAMI PERLU DI BAWA KE MASTER SOCERER DI PERKAMPUNGAN BUNIAN"

MADAM GERGILUS "DIMANA KAWAN KAMU ITU?" AKU MENUNJUKAN KE ARAH KUDA LILIGON YANG MEMBAWA INDERAKASIH DAN DERMAGA SUTERA DAN TETIBA SIDE KIA BERSUARA "ADA LAGIKAH SESEORANG SELAIN KAMU ARDY?"

ARDY "YA! SILA ENCIK SIDE KIA SENTUH RANTAI RITMA SARI?" SIDE KIA PUN MENYENTUH RANTAI YANG DIPAKAI OLEH ISTERINYA MADAM GERGILUS DAN ALANGKAH TERKEJUTNYA SIDE KIA DIA BERKATA "KAMUKAH NICK IRFAN?" AKU "KENAPA? ENCIK SIDE KIA?"

SIDE KIA "KAMU RUPANYA YANG PUTERI BUNIAN SELALU CERITAKAN SELAMA NI KEPADA PUTERI FAUNIA DAN PUTERI LAVENDER? JADI MEMANG KAMULAH NICK IRFAN SEMOGA KAMU DAPAT SELAMATKAN KAMPUNG KAMU DARI SERANGAN KURIAL DAN KUNCUNYA"

AKU "KENAPA PULA? BAGAIMANA ENCIK SIDE KIA MENGETAHUI TENTANG SERANGAN KURIAL?" SIDE KIA "SUSAH UNTUK SAYA CERITAKAN MADAM GERGILUS? BAGAIMANA? SEKARANG KAMU TAK PERCAYA LAGI?" MADAM GERGILUS TUNDUK DAN TERSENYUM "MADAM PERCAYAKAN KAMU BERDUA NI ADALAH KUNCI SURIA SILALAH BERMALAM DI RUMAH KAMI?"

AKU MELIHAT ARDY "BAGAIMANA ARDY?" ARDY "APA PULA TANYA KEPADA SAYA? KAMU KAN HERO? KAMULAH BUAT KEPUTUSAN?" AKU MELIHAT SIDE KIA DAN MADAM GERGILUS MEREKA TERSENYUM KEPADAKU DAN MENGHULURKAN TANGAN AKU MELIHAT ARDY SEMULA DIA BERKATA "BAGAIMANA?"

AKU PUN MENYAMBUT TANGAN MEREKA TERMASUK JUGAK ARDY DAN KAMI TERAPUNG DAN MASUK KE DALAM RUMAH MADAM GERGILUS DAN SIDE KIA AKU BERKATA "EH! BAGAIMANA PIKO? INDERAKASIH? DERMAGA SUTERA?"

MADAM GERGILUS HANYA TERSENYUM "JANGAN KHUATIR BIAR SAYA URUSKAN?"
AKU DAN ARDY TERUS TERLENA DI BILIK TETAMU MADAM GERGILUS DAN SIDE KIA KEESOKAN HARINYA AKU TERDENGAR SUARA PEREMPUAN BERNYANYI AKU MENGEJUTKAN ARDY TETAPI ARDY MASIH TERLENA MUNGKIN LETIH DAN AKU BANGUN DAN TERPANDANG PIKO YANG TERLENA DISEBELAH AKU PUN KELUAR MELIHAT SUARA SIAPA YANG SEDANG BERNYANYI?

SETELAH BERDIRI DI BERANDA RUMAH MADAM GERGILUS DAN SIDE KIA AKU MEMERHARI SEKELILING AKU TERPANDANG SESEORANG YANG SEDANG BERNYANYI SAMBIL MENGUSAP RAMBUTNYA SUARANYA BERGITU MERDU SEKALI WALAUPUN LIRIKNYA LALALA AKU TURUN MENURUNI TANGGA DI DALAM RUMAH
WALAUPUN MASA MASUK TADI KAMI TERBANG TAPI RUPANYA ADA TANGGA DAN DI BATANG POKOK ADA PINTU!

SETELAH AKU TURUN MENDEKATINYA BUAT APA NAK TAKUT KAN AKU HALIMUNAN? HEHE AKU MELIHATNYA BERNYANYI DI TEPI TASIK TETIBA TERDENGAR SUARA MADAM GERGILUS "NICK! KAMU BUAT APA DIA SANA? EH! PUTERI FAUNIA!"

PUTERI FAUNIA "EH! IBU ADA SESEORANGKAH DISINI? SAYA TIDAK NAMPAK SESIAPA PUN?" MADAM GERGILUS TERSENYUM AKU BERKATA "SYHH...PUAN JANGAN BERITAHU SAYA DISINI! HEHE" MADAM TERSENYUM JUGA...

2 ulasan:

mohammad berkata...

salam ziarah

Diba Chan berkata...

wah panjangnye crite... ponat den bace :D

 
Wordpress Theme by wpthemescreator .
Converted To Blogger Template by Anshul .